V krásny aprílový deň sme sa v rámci našej pracovnej stáže vybrali do Trstíc. Náš výlet sa
začal návštevou vinárstva Molnár, ktoré nám osobne predstavil jeho majiteľ János Molnár.
Dozvedeli sme sa, že vinárstvo bolo založené v roku 2007. Tým sa splnil dlhoročný sen
majiteľa - zakladateľa. Rodina hospodári vo vinohradoch v Strekove (kürti), kde pestujú
miestne odrody hrozna ako furmint, taliansky rizling, tramín a modrú frankovku. Hospodária
ekologicky, pretože pre nich je veľmi dôležité vyrábať kvalitné víno. Po rodinnom vinárstve
rodina Sándorovcov nám predstavila rodinnú pálenicu Liehovar Sándor Nádszegi s.r.o., ktorá
sa nachádza v malebnej dedinke Trstice, v blízkosti lesa, neďaleko ramena Malého Dunaja.
Majitelia pálenice nás privítali v priateľskej rodinnej atmosfére. Dozvedeli sme sa, že liehovar
používa na výrobu pálenky modernú technológiu s jedným stupňom a jedným sudom.
Po návšteve týchto dvoch rodinných podnikov sme sa presunuli do Nitry, kde sme navštívili
butikový 40-izbový hotel s jedinečným zariadením pod Zoborom. Hotel nám predstavil
samotný manažér zariadenia, z terasy ktorého sme si mohli vychutnať výhľad na Nitriansky
hrad.
Na záver nášho dňa sme zistili, že práca v rodinnom podniku je skvelá vec. Získali sme
skúsenosti ohľadne dôvodu úspešnosti rodinného podnikania. Ich skutočné nadšenie je
výsledkom nimi vytvorených hodnôt.
cikkek