Back to top

Szakgyakorlat - tanulmányi utak

2024. június 19- én az  idegenforgalmi szolgáltatások és regionális idegenforgalmi menedzser szakon tanuló I.B osztály tanulói a gyakorlati oktatás keretein belül Dunaszerdahely látványosságait tekintették meg . A tanulmányi út első állomása a dunaszerdahelyi THERMALPARK volt, amely Csallóköz legkedveltebb és leglátogatottabb termálfürdőinek egyike. A gyógyhatású termálvíz, park, tavacska, medencék, étterem, büfék, szálloda, panzió, autókemping biztosítja az ide látogatók gondtalan pihenését és kikapcsolódását. A üdülőközpont működését Mgr. Horváth Katalin marketingmenedzser magyarázta el a gyerkeknek, végigkalauzolva őket a központ egész területén. A nap következő programja  városunk látványosságainak megtekintése volt. A szorgalmasan felkészült  tanulók bemutatták városunk nevezetességeit és kreatív feladatokat oldottak meg.
A idegenforgalmi szolgáltatások és regionális idegenforgalmi menedzser szakon tanuló I.B osztály diákjai a gyakorlati oktatás keretein belül 2024. június 18- án Komárom városába látogattak el. A tanulmányi út első állomása a Komáromi Erőd volt. Ez az egyedülálló Nemzeti Kulturális Műemlék Közép-Európa legnagyobb erődítményrendszere, amely Magyarország területére is kiterjed. Az Erőd helyreállítása fokozatosan történik és kapui egész évben nyitva állnak a nagyközönség előtt. Idegenvezetőnk nagyon érdekes történetekkel fűszerezve mutatta be az építményt a tanulóknak. A nap következő programja a városközpontban található Európa hotel megtekintése volt. A csoportnak lehetősége volt meghallgatni a szálloda menedzserének beszámolóját a szálláshely műküdéséről, és a 48 dizájnosan berendezett szobából párat meg is tekinthettek. A szálloda megtekintése után a város látványosságainak megtekintése került sorra. A  tanulók előre felkészülve a feladatra bemutatták Komárom kultúrális és történelmi nevezetességeit.
Június 12-én az élelmiszeripar-minőségellenőr szakán tanuló elsős és másodikos diákok részt vettek egy rendkívül érdekes és tanulságos szakgyakorlaton az Euromilk tejgyárban. A tejüzemben láthatták, hogyan gyártják a tejet, vajat és a közkedvelt joghurtokat. Az üzemlátogatás végén pedig kóstolót kaptak a legújabb és legfinomabb termékekből.
A farmergazdálkodás szakon tanuló diákjaink 2024. június 12-én szakmai gyakorlat keretén belül ellátogattak Nagymegyerre a Dan-Slovakia Agrar r.t. üzemébe, ahol tartalmas információkkal gazdagodtak. A nap folyamán lehetőségük volt megismerni a legmodernebb technológiákat, amelyeket az üzem az állattenyésztésben valamint a növénytermesztésben alkalmaz, illetve az elkövetkező időszak inovációs terveit ezeken a fontos gazdasági területeken. Nagy köszönet jár a cég vezetőségének és alkalmazottainak, hogy lehetővé tették diákjaink számára ezt a tartalmas napot.
A mai napon egy újabb élménnyel és munkával dús napon vettek részt a lovaglás és lótenyésztés szakon tanuló diákok a Bíró Kert Lovas Központban. A picit borús időjárás ellenére a gyakorlat a szokásos jó hangulatban zajlott.
2024. június 6-án és 7-én a II.CR/B osztály idegenforgalmi szolgáltatások és regionális idegenforgalom menedzsere szakon tanuló diákjai városi gyalogtúrákon vettek részt a szakgyakorlatukon belül. A téma Dunaszerdahely idegenforgalmi feltételeinek megtekintése és összehasonlítása volt, valamint a szakrális emlékeket és sportolási lehetőségeket mérték fel a diákok. A Thermalparkban Mgr. Horváth Katalin, marketing-menedzser vezette végig a csoportot, bemutatta a lehetőségeket, amelyek több ország turistáit vonzzák Dunaszerdahelyre. A több mint 18 hektáron elterülő központban számos medence, szálláslehetőség, vendéglátóhely, kiegészítő szolgáltatás várja az érdeklődőket. A tó nemcsak a sport, hanem a kultúra terén is biztosít lehetőségeket a vendégeknek. A csoport összehasonlíthatta a különböző kategóriájú és osztályú szálláshelyeket. A szállodában egy összenyitható szobát, valamint az épülő panziót és  környékét látogatták meg. A gyakorlat következő részében a szakrális emlékhelyek nyomán oldottak interaktív feladatokat, többek között a kis Jeruzsálem elnevezés is magyarázatot kapott. A méltán nemzetközi hírű  Mol Aréna és a körülötte lévő sportolási lehetőségek, szabadtéri létesítmények is összefüggésbe kerültek az idegenforgalmi kihasználtsággal. Élményekkel és tervekkel gazdagodva érkeztek meg az iskolához a diákok, többeknek adott a gyakorlat ihletet jövőjük tervezéséhez.
Június 4-én az élelmiszeripar-minőségellenőr szakon tanuló harmadikos diákok részt vettek egy rendkívül érdekes és interaktív jellegű szakgyakorlaton a HANZO csokoládé műhelyben Balázsfán. A manufaktúrában minőségi egyedi csokoládék készülnek a legkülönfélébb ízek házasításában. A diákok saját elképzeléseik szerint készíthettek 3 tábla csokit. Emellett pisztáciakrémes, kókusz-mogyorókrémes és Baileys ízesítésű pralinékat és gyárthattak. A gyakorlat alatt sokat tanultak a csokigyártás rejtelmeiből.
Egy szép  verőfényes napon az I.B idegenforgalmi szolgáltatások és regionális idegenforgalmi menedzser valamint a III.B regionális idegenforgalmi menedzser osztályai Csehországba látogattak el. A tanulmányi út egyik célállomása a festőien szép Mikulov városa volt, amely Pálava és a morva borászat fővárosa. Gazdag történelmének köszönhetően számtalan emlékművel rendelkezik. A tanulók végigsétáltak a mesebeli utcácskákon és megtekintették a Mikulovi várat. Az út második állomása az Európa kertjeként is tisztelt óriási angolpark és természetvédelmi övezet, a Lednicei kastély volt. Az Unesco világörökségi listán is szereplő látványos, neogótikus épület a régió legnépszerűbb turisztikai célpontja. A kastélyokban amúgy sem szűkölködő Csehország, sokak szerint legszebb, de minden bizonnyal legromantikusabb épületegyüttese, mely egy óriási parkkal van körülvéve. A franciakert és az angolpark is számos izgalmas felfedezésre ad alkalmat. A nyugati szárny mellett látogatható az egzotikus növények százait bemutató romantikus pálmaház. A 92 m hosszú, 10 m magas építmény technikailag is lenyűgöző alkotás, egész évben, minden nap virágzik itt valamilyen egzotikus növénycsoda. Az óriási kiterjedésű, arborétum jellegű angolpark fafajták százait rejti magában. Több nevezetes épület és látványosság közelíthető meg útjain, mint például az 1798- ban épült János-vár és az egyedülálló, 60 méter magas minaret a keleti gyűjteménnyel. Ez utóbbi Európában korának legmagasabb ilyen jellegű épületének számított. A nagy kiterjedésű tavon a résztvevők a sétahajózást is kipróbálták.
Március 16-a és 29-e között iskolánk vendéglátóipari tanulmányi szakon tanuló 9, illetve az idegenforgalmi szakirányzat 1 diákja Erasmus+ pályázat keretén belül kéthetes szakgyakorlaton vett részt Milánóban. Az iskolában elsajátított ismereteiket, rátermettségüket tipikusan olasz éttermekben (Gestione Mense Florence, Gatto e La Volpe),  valamint cateringben (Officina del Gusto) és  hotelrecepción (B&B Hotel Ornato) bővíthették, kamatoztathatták. A tanulók a két hét alatt nemcsak tudásukat gyarapították, de jutott idő az egyéni és csoportos szabadidős programokra is. A vendéglátásban szerzett új tapasztalatok mellett megismerték Milánó látványosságait is. Reméljük, hogy ez a pár hét hasznos volt számukra, és új élményekkel gazdagodtak.
Március 16-a és 29-e között első ízben utazott Budapestre az Erasmus+ projekt keretén belül az agrárvállalkozás-farmergazdálkodás és lovaglás lótenyésztés szakirányzaton tanuló diákjaink. Öt diák az Airport Ranchon, öt diák pedig a Cinege Tanyán töltötte a kéthetes szakgyakorlatát.  Az iskolában elsajátított ismereteiket, rátermettségüket bővíthették, kamatoztathatták, de jutott idő az egyéni és csoportos szabadidős programokra is. A farmonokon szerzett új tapasztalatok mellett megismerték Budapest látványosságait is. Reméljük, hogy ez a pár hét hasznos volt számukra, és új élményekkel gazdagodtak.
Iskolánk vendéglátóipari és szállodaipari tanulmányi szakán tanuló negyedik évfolyamos diákjai bármixer tanfolyamon vehettek részt a szakmai gyakorlatuk keretén belül. Az első nap főként elméleti jellegű volt, amely a bartending történetét, a kevert italok készítésének módszereit, a szeszes italok, likőrök, csendes borok, desszertborok, pezsgők és pezsgőborok áttekintését, a bartending leltárát, a bárpoharakat stb. tárgyalta. A többi napot az italok gyakorlati elkészítésének szentelték, eredeti alapanyagok felhasználásával. A gyakorlati rész során a diákok kipróbálhatták magukat a koktélok készítésében. Az italok elkészítése kiterjedt a kevert italok különböző csoportjaira és az IBA listáján szereplő nemzetközi italokra. Az utolsó napon sikeres záróvizsgát tettek a tanult anyagból. A vizsga végén tanúsítványt kaptak, amely nem csak belföldön, de külföldön is érvényes, minden olyan országban, amely tagja a Nemzetközi Bártender Szövetségnek (International Bartenders Association - IBA). Nagy köszönet Ing. Jozef Rothnak, akitől sok új információt tudhattak meg a diákok.
2024. március 16-án két csoportunk indult útnak bővíteni szakmai tudásukat az Erasmus+ keretén belül. Vendéglátóipar és szállodaipar, valamint az idegenforgalmi szakirányzaton tanuló harmadik évfolyamos 10 diákunk egy kísérőtanár kíséretében Milánó étteremiben és szállodáiban végzik majd kéthetes szakmai gyakorlatukat. 10 tanulónk, akik az agrárvállalkozás – farmergazdálkodás valamint lótenyésztés és lovaglás szakirányzaton tanulnak, Budapesten tölthetnek el két hetet.

Oldalak