Back to top

Diákélet

A IV.D osztály Trencsén városában töltött két napot. Az osztálykirándulás során megismerkedtek a város legfontosabb történelmi nevezetességeivel; megtekintették a kuriózumnak számító, vársziklán felfedezett római feliratot, voltak a mindössze két hete újra megnyílt zsinagógában, megismerték a főtéren lévő pestisszobor történetét, és látták a legendás vízimanó szobrát is. Természetesen a város fő attrakciója, Csák Máté vára - Fatima kútját, a kínzókamrákat, a gótikus kápolnát beleértve - sem maradt ki programjukból. Ezenkívül még egy hangulatos közös grillezés is belefért az emlékezetes ottlétbe.
14. 6. 2024
2024. június 5-én a II.HA, III.D/HA, III.FK/A osztályok tanulói Kislőd településre utaztak, ahol a Sobri Jóska Élményparkot vették célba. Első utuk a drótkötélpályához vezetett, ahol a megfelelő felszerelés átvétele után neki is láttak a mászásnak. A fiúk közül néhányan fát vágtak, hogy tüzet gyújthassanak a sütögetéshez. A nagy melegben nem hagyták ki a fürdést sem, páran megmártóztak a tóban, melyben nemcsak fürödni lehetett, hanem akadálypályákon próbálhatták ki ügyességüket. Vízibicikliket is lehetett kölcsönözni. Természetesen a bobpálya és gokart pálya sem maradhatott ki, ahol jókat versenyeztek a diákok. A bátor és merész  fiatalok, akik szeretik az izgalmat, az extrém hintát és a mászófalat vették célba, illetve kipróbálták a tó fölötti zipline pályát. A nagy hőségben fagyival és jégkásával hűsítették magukat. A diákok egyöntetű véleménye, hogy ez egy emlékezetes kirándulás volt.
6. 6. 2024
2024. május 14-én egy rendhagyó tanítási óra keretében a vendéglátóipar és szállodaipar szakán tanuló III.D, IV.D és az V. D osztály diákjai egy, a megszokottnál különlegesebb órán vehettek részt. Csánó Tilda tanárnő részt vett a VándorLáss non profit szervezet által meghirdetett és megvalósított úton Marokkóban és egy elképesztően kalandos útról számolt be. Az előadás a „Nomádolás a Szaharában – Marokkói utazás berber ízek nyomában”   címmel került bemutatásra. Csodálatos kalandoknak lehettünk részesei, hiszen a tanárnő nemcsak az országot mutatta be, de beleláthattunk Marrakesh éjszakai piacának nyüzsgő hangulatába, megismerhettük hogyan kell egy berber turbánt szinte már rutinosan megkötni. Rácsodálkozhattunk egy sivatagi oázis gyönyörű pálmafáira, a gyönyörű homokdűnék szebbnél szebb szél alkotta mintázataira és betekinthettünk egy berber falu életébe is. Betekintést kaptunk a berber vendéglátás rejtelmeibe, hiszen nagyon sok étel és ital került bemutatásra, amelyet nemcsak egy jól felszerelt konyhában, de nomád környezetben, a Szahara közepén is képes egy berber szakács elkészíteni. Megismerhettük a marokkói konyha alapanyagait, a fűszereket, a számukra nélkülözhetetlen sajátos edényüket a tajinet, valamint a teázás szertartását. Bemutatásra kerültek a marokkói szálláshelyek. Az érdekes látnivalók, a sok felsorakoztatott étel és ital kínálata felkeltette mindannyiunk figyelmét, hiszen az európai étel és ital kultúrától teljesen eltérő. Kovács Zoltán „Kovi“ szavaival élve: „Hihetetlen mesevilágba csöppensz és nagy valószínűséggel életed egyik meghatározó élménye lesz , ha részt veszel egy nomád vándorláson a Szaharában.“
20. 5. 2024
Iskolánk fotós szakkörének tagjai ebbben a  tanévben is aktívan tevékenykedtek. Közülük ki kell emelnünk Tóth Angelikát, a II.B osztályos, a regionális idegenforgalmi menedzser szakon tanuló diáklányunkat. Az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Médiasztár országos tehetséggondozó diákújságíró- és diákfotós-verseny döntő fordulóján május 10-én Gútán mutathatta be a három fordulós igényes verseny feladatainak általa elkészített kreatív megoldásait. Óriási sikernek könyvelhető el, hogy a közel 120 fiatal tehetség közt az öt legjobb diákfotósaként szerepelhetett a szigorú zsűri előtt. A zsűritagok szakmai véleménye és pozitív meglátása motivációként szolgál a következő versenyben való részvételhez. Angelika ezenkívül a XXVII. AMFO 2024 - nem professzionális fotográfusok felmenő jellegű regionális versenyén is indult fotóival. A dunaszerdahelyi  Gallery Nova kiállítóteremben 2024. március 6-án megrendezett kiértékelésen és ünnepélyes megnyitón a  Lámpás című alkotása is helyet kapott. Ezek a nem mindennapi sikerek, tapasztalatok és kellemes élmények mindenképpen biztatják a művészlelket, hogy nincs megállás, ez csak a kezdet. Szívből gratulálunk az eredményekhez és az igényes, kitartó alkotómunkához!
20. 5. 2024
Iskolánkban április 11-én minden évben nagyszabású költészetnapi rendezvénnyel emlékezünk meg József Attiláról, ill. ünnepeljük a poézist.   Az idei irodalmi műsor mottója a „születésnapos“ költő Tanítások című művének két sora volt: „Ti jók vagytok mindannyian, Miért csinálnátok hát a rosszat?“ Naplórészletek, versek és életrajzi utalások felolvasásával hívtuk közös gondolkodásra az iskola diákjait. Az öt egységből álló előadás József Attila gyermekkorában átélt traumáit boncolgatta, ifjúkori meg nem értettségét elemezte, szerelmi viszonyait vizsgálta, felnőttkori  lelki sérüléseit analizálta és halálának vélhető okait tárta fel. Szó volt a költő csonka családjáról,  verbális és tettleges bántalmazásáról, szeretetéhségéről és nélkülözéséről. Az egyes részeket versekkel, megzenésített költeményekkel, ill. táncbetéttel egészítették ki. Az olykor megrendítő életrajzi vonatkozásokhoz a kivetítő táblán néhány segítő tanács, útmutató gondolat volt olvasható. Mivel az esemény céljának az elfogadásról való közös töprengést tűztük ki, kézenfekvő volt, hogy vendégelőadóként a  Mentális Sérülteket Segítő Társulás tagjait hívtuk meg.   Az iskola eddig is szoros kapcsolatot ápolt velük, számos érzékenyítő diákprogramban vettek már részt, legutóbb a jótékonysági sütivásárból befolyt összeget ajánlottuk fel nekik. Érzelemgazdag előadásmódjukat, szeretettelteli fellépésüket vastapssal jutalmazta   a közönség.  Az inspiráló gondolatokat, szuggesztív verseket, mélyreható üzeneteket tartalmazó műsort a fogyatékkal élők egyik lelkes szavalója zárta: „De egy szelíd hang azt súgja megint: Tedd meg, ha teheted! Mindig arra a harmadikra hallgass, mert az a szeretet.“ -kl-
16. 4. 2024
Egy új iskola, kiszakadni az otthoni környezetből, bizony nem könnyű dolog. Kollégistának lenni pedig egy új életforma, szabályokkal, ahol megtapasztalod kamaszként, hogy milyen az, amikor nincsenek ott a szüleid és neked kell bizonyos dolgokat egyedül megoldani. Úgy gondolom, hogy nem mindegy, hogy hol és milyen környezetben töltöd a mindennapjaidat. Örömteli tevékenységekkel, olyan helyen, ahol jól érzed magad, vagy passzívan, unatkozva egy barátságtalan környezetben unalmas emberek között. Nézz be hozzánk, iskolánkba, kollégiumunkba! Fantasztikus lehetőségek várnak rád! Konditerem, tornaterem, uszoda, szauna, ping pong, biliárd, közös filmezés, társasozás vagy simán egy jó kis beszélgetés, barátságkötés érdekes emberekkel. Ne habozz, hisz kollégistának lenni izgalmas dolog!   Szeretettel várunk KOLLÉGISTÁNAK!!!!!!!
19. 3. 2024
Március 15-i megemlékezésünk ezúttal nemcsak a hősök diadalmeneteléről szólt, hanem a közönség betekintést nyerhetett a kultúrműsor elkészítésének alkotói folyamatába, műhelytitkaiba. Természetesen idén sem maradhatott ki a Nemzeti dal, a 12 pont, de szó volt arról is, hogy mit ettek a márciusi ifjak a Pilvaxban, ill. az is kiderült, hogy milyen érdekes hobbija volt Kossuth Lajosnak. A forradalom legfontosabb történései – többek közt a Nemzeti dal kinyomtatása, Táncsics kiszabadítása, a Nemzeti Színház ünnepi előadása - , valamint legnagyobb hősei is megelevenedtek a színpadon. Hálás szívű köszönet diákjaink odaadó hozzáállásáért, nagyszerű előadásáért. Külön köszönet Ágh Daninak a felvételekért.
18. 3. 2024
Diákjaink a Valentin-napi véradás keretében ellátogattak a dunaszerdahelyi kórház transzfúziós osztályára, hogy vért adhassanak. A délelőtt jó hangulatban telt el, miközben megtudhattuk, hogy egy véradással-450ml- három betegen segíthetünk, a levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen vércsoportját is megtudhatja, valamint kötelező tesztek elvégzése által szűrővizsgálatnak is alávetik. Köszönjük diákjainkak a nemes gesztust.  
26. 2. 2024
2024. február 14-én, Bálint-napon szívpostával üzentek iskolánk diákjai egymásnak. Az erre az alkalomra készített ünnepi postaládában rengeteg kedves üzenet, vallomás és meglepetés gyűlt össze, amelyeket Cupidó három kedves angyalka kísértetében osztott szét.
15. 2. 2024
Többszörösen aktuális téma képezte a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola irodalomszerető diákjainak a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett kultúrműsorának vezérfonalát. Csiffári Gabriella Magyarázom a bizonyítványom című, híres magyarok iskolai életét bemutató kötetéből mazsoláztak néhány izgalmas történetet és építették bele lendületes ének- és táncprodukciókat tartalmazó összeállításukba. A félévi hajrá kellős közepén értelemszerűen kitértek a legnagyobb „bizonyítványmagyarázó“ író, Karinthy Frigyes iskolai előmenetelére, felolvasták rossz jegyei kapcsán született „pironkodó“ naplóbejegyzéseit, egy recsegő unikális felvételről pedig egy részlet erejéig még maga a szerző is megszólalt. Számos motivációs életút bemutatása is része volt a gazdag programnak. Radnóti libereci szívós hozzáállása az idegennyelvű tanárokhoz, Szentgyörgyi Albert a természettudományi pályától való eltántoríthatatlansága vagy Arany János önműveléssel, érettségi nélkül az akadémiai főtitkári posztra való eljutásának elgondolkodtató sikertörténete lebilincselőleg hatott a diákokra. Irodalmi, képzőművészeti és tudományos nagyságaink előmenetele sem volt mindig kiváló. Az előadás során szóba került többek közt Weöres Sándor gyenge tanulmányi eredménye, Szinyei Merse Pál matematikával, ill. Szentgyörgyi Albert kémiával való korántsem kedvező kapcsolata. Az érettségi vizsgák légkörét és hangulatát egy kabaréjelenet bejátszásával idézték meg, mellyel a közelmúltban elhunyt Benedek Miklósra, a Nemzet Színészére emlékeztek. A magyar kultúra ünnepének elmaradhatatlan tartozéka a Himnusz. A nemzeti énekünkről szóló rész, egyik legszívhezszólóbb mondata, Esterházy Péter örökérvényű gondolata volt: „A Himnusz kiemeli az embert a napból, az öröklét időtlenségébe emeli, a televízió azonban nem emel sehová“. Bár a műsor során az Aranyakkord együttes feldolgozásában elhangzott Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc alkotásának az eredetinél gyorsabb tempójú parafázisa, a megemlékezést a klasszikus verzió eléneklésével zárták, mellyel nemcsak a Himnusz születésnapjának 201. évfordulóját, hanem a 150 éves Budapestet is ünnepelték.
29. 1. 2024
Az idei sítúránk alkalmából iskolánk diákjai ismét Lazy pod Makytou község közelében lévő Kohútka pályáin síelnek. Az időjárás is kedvezett a  csapatunak, elegendő hó és verőfényes nap fogadott minket az első napon. Este a résztvevők vidám vetélkedőkben, ügyességi játékokban kapcsolódhattak ki.ý A sítúra második napján verőfényes napsütés fogadott bennünket a pályán. Diákjaink is díjazták a fantasztikus körülményeket. A délutáni rövid pihenő után egy kellemes túrázással folytattuk a testmozgást. Vacsora után pedig kvízjátékokban és ügyességi versenyekben jeleskedtek a tanulók. A sítúránk harmadik napján ismét gyönyörű napsütés és kiváló körülmények fogadtak minket a pályán. A központban többfajta nehézségű sípálya is megtalálható, ami érdekes a kezdő, de a tapasztaltabb síelők számára is. Kellemesen elfáradva tértünk vissza a szállásunkra, ahol a finom ebéd és egy kis pihenő után a diákok választhattak a felkínált programlehetőségekből. Egy csapat a szálloda medencéjében ügyességi versenyekben méretette meg magát, a többiek pedig túráztak a vacsora előtt. Az este vidám animációs programokkal zárult. A legügyesebb versenyzők díjakat is nyertek. Síkirándulásunk 4. napjára minden diákunk megtanult síelni, a kezdők is már önállóan le tudtak ereszkedni a hegyoldalról. A szállodába mindenki elégedetten, sikerélményekben gazdagodva tért vissza. A késői ebéd elfogyasztása után egy rövid pihenő következett, majd úszóversenyekkel és túrázással folytatódott a napunk. A vacsora után ismét animációs programokban és ügyességi versenyekben jeleskedtek a diákok. A csütörtök esti program lezárásaként kiértékeltük az eddig elért eredményeket, valamint kiosztásra kerültek az oklevelek. A legügyesebb csoportok tagjai különdíjakban részesültek. Elérkezett a sítanfolyamunk ötödik, egyben utolsó napja. A tanulók maradandó élményekkel tértek haza. A résztvevők egy része sikeresen megtanult síelni a másik része pedig felfrissíthette a síelési tudományát. A diákjaink nagyon jól viselkedtek, büszkék vagyunk rájuk!
15. 1. 2024
Hagyományainkhoz hűen idén is megrendeztük a karácsonyi osztálydíszletversenyt. A következő rangsor alakult ki: I.hely III.B II.hely I.B, IV.D, II.A III.hely IV.B Szívből gratulálunk mindenkinek!
8. 1. 2024

Oldalak