Back to top

Hírek

Az első és a harmadik osztály farmár szakirányzata szakmai gyakorlaton vett részt, ahol a komposztálás alapjaival, munkaműveleteivel foglalkoztunk. Kipróbáltuk a komposzttároló összerakását, majd elkezdtük betölteni a komposzt  egyes rétegeit. Reméljük, hogy tavaszra megfelelő mennyiségű és minőségü komposztunk lesz!

21. 10. 2021

Nagyszombat Megye Önkormányzata a Szent István téri Közös Igazgatású Iskolában modell munkahelyet hozott létre.

Iskolánk a szlovák-osztrák határokon átívelő együttműködés keretén belül  a Regionális erőforrások fenntartható használata nevű projektbe (rövidítés: NAREG).

Ezen projekt keretén belül „Biohulladék kezelése” témájú szakmai szintű tantervek és prospektus került kidolgozásra. A tananyagok mind a tanárok, mind a diákok számára készültek, a középiskolai oktatási folyamat elméleti részében való használatra.

 A projektben résztvevő iskolánk működése és iskolaterületének gondozása során keletkezett biológiailag lebomló hulladékok komposztálásának támogatására a projekten belül a diákok számára minta munkahelyet alakítottak ki a biohulladék kezelésére. A komposztértékek méréséhez és komposztásók használatához a modell munkahelyet faág aprítókkal, műanyag és elektromos komposztálókkal, digitális hőmérőkkel és higrométerekkel látták el. Az így kapott termék - azaz a komposzt - minőségi szerves trágyaként használható fel, amelyet a diákok a szakokatatás keretén belül fognak  használni.

A diákok a Nagyszombat Megye Önkormányzata által szervezett online workshopokon való aktív részvételükkel fejezték ki a projekt iránti érdeklődésüket.

 

 

21. 10. 2021

2021. szeptember 19-től 2021. október 9-ig 20 vendéglátóipari tanulmányi szakon tanuló negyedikes és ötödikes diákunk vehetett részt az Erasmus+ programban. Budapesten  7 jó nevű szállodában (Benczúr Hotel, K+K HOTEL OPERA, Hotel Memories, Bristol Hotel Budapest, 12 Revay Hotel***), ill. étteremben (Trófea Grill Étterem, Input Bar &Bistro Kft. ) gyakorolhatták leendő szakmájukat. Egyedülálló szakmai tapasztalatokkal és rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza a magyar fővárosból.

14. 10. 2021

Október 7-én a III.  A / F osztály tanulói szakmai gyakorlat keretében a Búslaki Tangazdaság tehenészeti telepén voltak. A diákok betekintést nyerhettek az egyes istállózási folyamatokba, fejési munkálatokba, borjúgondozásba, inszeminálási feladatokba.  

14. 10. 2021

2021. október 7-én a III. A osztály minőségelleőri szakon tanuló diákjai szakmai gyakorlaton vettek részt a gútai malomban /Mlyny Kolárovo, a.s./ A nap folyamán diákjain  betekintést nyerhettek az egyes munkafolyamatokba, valamint a minőséges alapanyag gyártásába, amely alapját képezi különböző pékipari termékek gyártásának. A szakmai gyakorlat nagyon tartalmas volt és ezúton szeretnénk köszönetet mondani Varga Levente tulajdonos úrnak, hogy lehetővé tette számunkra a vállalat megtekintését. 

14. 10. 2021

Szeptember 24-én végzős diákjaink ellátogattak az Al. Agroservis Hodosban található székhelyére. A IV. A osztály farmergazdálkodás szakirányzaton tanuló diákjai az érettségi szakdolgozathoz gyűjtöttek ismereteket. A vállalkozás nagyon sokrétű, hiszen a szarvasmarha tartáson kívül az egyes gabonafélék termesztése, de burgonya, hagyma is szerepel a termesztett növények között. Szalmabálák forgalmazásával is foglalkoznak. A diákokat a gazdálkodás lehetőségeivel, nehézségeivel is megismertették a szakmai beszélgetés során.

14. 10. 2021

2021. október 6. - az aradi vértanúk emléknapja. 

Iskolánk tanulói részt vettek  Dunaszerdahely város által rendezett ünnepségen, valamint elhelyezték a kegyelet koszorúját. 
Molnár Karolina - ének- IV. FJK/A
Csápay Balázs Rudolf- vers- II. FJK/A
7. 10. 2021

2001 óta nemzeti gyásznap október 6-a, amikor is az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztre emlékezünk.
Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Nagy-Sándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Vécsey Károly gróf, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József perében 1849. szeptember 26-án hoztak ítéletet az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvételükért. Az aradi vértanúk áldozata a nemzeti szabadság, hazafias összefogás jelképe lett.

6. 10. 2021
A SPOJENÁ ŠKOLA Námestie sv. Štefana 1533/3, Dunajská Streda – KÖZÖS IGAZGATÁSÚ ISKOLA III. B idegenforgalmi szakon tanuló diákjai 2021. szeptember 28-án szakmai gyakorlaton vettek részt hazánk fővárosában.
Az idegenvezetés már az autóbuszban elkezdődött, társaikkal ismertették Pozsony történelmét, közlekedését és egyéb hasznos tudnivalókat a városról.
A program a pozsonyi várnegyedben folytatódott. A résztvevők megcsodálták a kilátást, a hidakat, a várat és a Szlovák Köztársaság parlamentjének épületénél ismertették a Szlovákia jogrendszerével és jelenlegi politikai vezetésével kapcsolatos információkat. Mivel az időjárás kedvezőtlenre fordult, kipróbálták azt is, hogy egy gyakorlott idegenvezetőnek minden helyzetre kell találnia megoldást. Ellátogattak Dévény várához, ezalatt újra kisütött a nap, így megtekintették az óváros gazdag történelmi emlékeit: a Grassalkovich-, Pálffy- és Erdődy-palotán kívül láthatták a köztéri szobrokat, a Főteret, az Óvárosházát, a Mihály-kaput, a Szlovák Nemzeti Színházat és a belvárosi szállodákat.
A kültéri látnivalók megtekintése és bemutatása után elégedetten és élményekkel gazdagodva indultak haza alkalmi idegenvezetőink.
6. 10. 2021
2021.szeptember 27-én az 1.B és 2.B osztályos diákok szakmai gyakorlaton vettek részt Pozsonyban. Szakszerű felkészülés előzte meg a gyakorlatot. A diákoknak fel kellett készülni Pozsony látnivalóiból, mivel ők voltak a csoport idegenvezetői. Kikeresték, kidolgozták és a helyszínen előadták, illetve bemutatták az adott turisztikai látványosságot. Ilyen módon belekóstolhattak az idegenvezetés érdekes világába.
Az utazás bérelt autóbusszal valósult meg. Reggel az iskola elől indultunk, névsorolvasás, programismertetés, illetve a biztonsági előírások átismeltése után.
Az út kellemesen telt. Az első megálló a pozsonyi várnál volt, ahol kiszállt mindkét csoport és gyalogosan folytatta tovább az útját. Habár már a leszállást követően és a vár bemutatása közben csepergett az eső, az Óvárosba tartó séta közben eléggé rájött és patakokban folyt le mellettünk az esővíz.
Beláttuk, hogy programot kell változtatnunk. Így, az egyórás városnézés után ismét a buszon találtuk magunkat. Az uticél Dévény vára lett, odautaztunk auóbusszal es a buszból megtekintettük a várromot, közben mikrofonban hallgattuk a tudnivalókat róla.
Mivel az eső még mindig nagyon esett, így a következő program buszos városnézés volt. A készséges buszsofőr szívesen megállt egy-egy látnivalóhoz közel miközben a diákok a buszon található mikrofonba mondták a tudnivalókat az adott idegenforgalmi látványosságról. Ily módon láttuk a hajókikötőt, a Szent Márton dómot, a Jó Pásztor házat, a zsidó emlékművet, a Grassalkovich palotát, a vasúti pályaudvart, az új autóbusz állomást, a multifuncionális Nivy épületét.
Így haladtunk át Pozsonyon a reptér irányába, ahol kiszállt a csoport és a repteret, illetve a reptéri szolgáltatásoakat is volt lehetőségünk megnézni. Mivel tananyag a légi közlekedés, így ez az élmény tartóssabbá teszi a tanultakat. Innen az út haza, Dunaszerdahelyre vezetett.
Izgalmas, érdekes es kalandos gyakorlatot tudhatunk magunk mögött, ami az első utazós gyakorlat volt mind az elsős, mind a másodikos idegenforgalmat tanuló diákok számára.
6. 10. 2021

A strasbourgi Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük szeptember 26-án a Nyelvek Európai Napját. E nap célja felhívni a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, valamint rámutatni Európa nyelvi sokszínűségére. Iskolánk diákjai is megemlékeztek erről a napról, melynek keretén belül minden osztály színes posztereket készített. A téma szabadon választható volt az angolul és németül beszélő nyelvterületek kultúrájával, sportjával, nevezetességeivel, városaival és hírességeivel kapcsolatban. A poszterkészítés vidám hangulatát angol és német nyelvű dalok tették színesebbé.

6. 10. 2021

A SZMPSZ rendezésében az idén is meghirdették , online formában, a XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált. Három kategóriában 346 versenyző- 268 hazai és 78 külföldi - mutatta meg tehetségét. A közel 700 videófelvételből  a színművészekből és drámapedagógusokból álló zsűri választotta ki a legjobbakat. A versenyen iskolánkat három tanuló képviselte:

Kubicsek Vivien- III. FJK/A - arany sáv- felkészítő pedagógus: Néma Ivana
Hlinka Igor-II. SM- ezüst sáv-felkészítő pedagógus: Mucska Zsuzsanna
Borbás Máté Péter-IV. FJK/A- bronz sáv- felkészítő pedagógus: Mucska Zsuzsanna
Mindenkinek szívből gratulálunk! 
29. 9. 2021

Oldalak