Back to top

Kollégium

A kollégiumunk életét ebben az évben az évszakokra jellemző tulajdonságokhoz tudnám hasonlítani. Ősszel és télen a csend, a nyugalom jellemezte mindennapjainkat, majd ahogy tavasszal ébredt a természet, úgy kelt életre a diákélet, sokasodott a programok száma a kollégiumban. Május vége felé nyüzsgés uralta a hétköznapjainkat. Csónakázás és a biciklitúra után, palacsintasütés tette színesebbé, gazdagabbá a lányok és fiúk szabadidejét. A közös sütés, a palacsinta elfogyasztása és a közös takarítás, észrevétlenül alakította az egymás közötti cimboraságot, és az együtt töltött órák, beszélgetések, újabb baráti kapcsolatokat, valamint közös emlékek sokaságát eredményezte. Mert bizony, nemcsak a palacsinta készül ilyenkor, hanem a sok emlék, amelyektől évek múltával is derűs lesz a szív, ha visszagondolunk erre az estére!
A május 1-jén tartott közös program után felbuzdulva nekifogtunk a következő aktivitás megvalósításához. Kilencedikén szerettünk volna egy kerékpártúrát a tőkési vízimalomhoz, de az időjárás közbeszólt. Vártuk a lehetőséget, hogy mikor tudunk útra kelni. A terv az volt, hogy bicózunk egyet Nyékvárkonyba, majd ott beülünk a csónakokba és evezünk pár kilométert a kanálison, Bős és Baka felé. Pár nap várakozás után, úgy gondoltuk, most már nekivághatunk a Várkony irányába kiépített bicikliút megtételéhez. Pár kilométer megtétele után , sötét felhők bizonytalanítottak el bennünket, de rövid tanácskozás után folytattuk utunkat. Megérkezéskor kellemes fáradtságot érezve pakoltuk ki a csónakokat a csónakházból, a kerékpárokat pedig be a csónakházba. Vízre eresztettük a csónakokat, mindenki elfoglalta a helyét, kézbe vettük a lapátokat és indulhatott is a csónakázás. Gyönyörű vadregényes környezetben eveztünk, azonban az újabb sötét felhők látványa arra késztetett bennünket, hogy bölcsebb dolog lesz visszafordulni, és biztonságba helyezni magunkat a közelgő vihar elől. A csónakok visszakerültek a csónakházba, majd a közeli vendéglő teraszáról leves, sültkrumpli és Kofola társaságában vártuk meg a vihar elmúltát és indultunk vissza a kollégiumba. Kellemes délutánt tudtunk magunk mögött, amit izgalmassá és emlékezetessé tett számunkra a májusi eső, ami köztudott, hogy aranyat ér.
Május 1-je ebben az évben a hét közepére, szerdára esett, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk szervezni valami jó kis programot. Mivel jó időt ígértek az égiek, kínálkozott a lehetőség egy csónaktúrára. Minden adott volt. Az igazgató úr biztosította az utazás lehetőségét egy 6 személyes kisbusszal. Így már csak a csónakokra, az uticél véglegesítésére, no persze a legfontosabbra, a kollégisták jelentkezésére volt szükség. Meglepetésünkre, seperc alatt lett annyi diák, hogy kétszeri fordulóra volt szükség, hogy mindenki részese lehessen a Tallós-Pozsonyeperjes Kis-Duna szakaszának megtételére. Gyönyörű tavaszi természet biztosította számunkra a nap élményét. Kissé fáradtan érkeztünk meg a 3x2 csónakokból álló katamaránokkal Pozsonyeperjesre, hisz a szél ereje próbára tette erőnlétünket a hullámok leküzdésénél. Fáradtságunk párosult az éhségérzetünkkel. Hogy ezt legyőzzük, a kikötőben lehetőségünk volt finom ropogós virsliket sütni nyársra húzva, magunkat pedig tartósítani a szél által biztosított gomolygó füsttel. Elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy ez egy nagyon jól sikerült nap volt. Hogy miért gondoljuk ezt? Másnap délelőtt a résztvevő kollégisták közül megszólítottak bennünket, hogy május 8-án lesz-e valami hasonló program, mert ismét csatlakoznának hozzánk. Úgy érezzük, ezek azok a visszajelzések, amik fontosak számunkra. Örömmel és újabb élményekre éhezve fogunk hozzá a következő program tervezéséhez, megvalósításához.   A szervezők
A diákok  magyar nyelvi ismereteikből tettek próbát, ahol természetesen jól jött a tudás, de a hangsúly a játékosságon volt. A 3 tagú csapatok vidáman vetették bele magukat a rejtvényekbe és a szavak  keresésébe. Az értékeléskor a diákok egyértelműen kijelentették, hogy várják a következő vetélkedőt.
Egy új iskola, kiszakadni az otthoni környezetből, bizony nem könnyű dolog. Kollégistának lenni pedig egy új életforma, szabályokkal, ahol megtapasztalod kamaszként, hogy milyen az, amikor nincsenek ott a szüleid és neked kell bizonyos dolgokat egyedül megoldani. Úgy gondolom, hogy nem mindegy, hogy hol és milyen környezetben töltöd a mindennapjaidat. Örömteli tevékenységekkel, olyan helyen, ahol jól érzed magad, vagy passzívan, unatkozva egy barátságtalan környezetben unalmas emberek között. Nézz be hozzánk, iskolánkba, kollégiumunkba! Fantasztikus lehetőségek várnak rád! Konditerem, tornaterem, uszoda, szauna, ping pong, biliárd, közös filmezés, társasozás vagy simán egy jó kis beszélgetés, barátságkötés érdekes emberekkel. Ne habozz, hisz kollégistának lenni izgalmas dolog!   Szeretettel várunk KOLLÉGISTÁNAK!!!!!!!
Február elején a diákotthon munkájának féléves kiértékelésére került sor. A gyűlést a főnevelőnő, Méhes Renáta beszámolója nyitotta meg. A kollégiumban folyamatos munkálatok zajlanak, melyeknek köszönhetően diákjaink szépen felújított, modern környezetben tölthetik hétköznapjaikat. Köszönetet mondott azon diákoknak, akik a karácsonyi ünnepek közeledtével önkéntes munkát vállaltak, illetve segítettek a környezet rendezésében, valamint kitért a diákotthon belső rendtartásának szigorú betartására is. Ezután a csoportnevelők értékelték a csoportjukba tartozó lányok, fiúk viselkedését és aktivitását. A kiemelt diákok jutalomban részesültek. Végezetül a fiatalok lehetőséget kaptak  véleményük elmondására is.
A kollégiumunkban mindent megteszünk annak érdekében, hogy diákjaink tartalmasan használják ki szabadidejüket. A legnépszerűbb tevékenység a sportolás, akár közösen, akár egyénileg. A sok lehetőség közül mindenki talál kedvére valót.  A diákok egész évben használhatják az iskola edzőtermét, a tornatermeket és a focipályákat. Intézményünk rendelkezik egy 25 méteres úszómedencével is, amit a kollégium diákjai is   igénybe vehetnek. A ping-pong asztalnál és a biliárdnál is mindig nagy a nyüzsgés. Iskolánk vezetősége karácsonyra új biliárdasztallal lepte meg közösségünket. A városi park közelsége lehetőséget nyújt diákjainknak, hogy az ott található kosárlabda pályáját is használhatják, illetve a fitness termek valamelyikét. Diákjaink tudják, hogy a sport mindig összetarja a társaságot, és ha egy kis mozgáshoz támad kedvük a kollégium számtalan lehetőséget kínál.
Kétség sem fér hozzá, hogy az év egyik legszebb időszaka a karácsonyi ünnepekre való készülődés, a családban és egy közösségben egyaránt. Így van ez a kollégiumban is. Mindenki érzi, hogy valami megváltozik. Beindul a nyüzsgés, szinte  mindenki valamit díszít, készít és vadászik az ajándékokra, hogy aztán nyugalommal a szívében utazhasson haza az ünnepekre és élvezhesse a téli szünidőt. Decemberben bőséges programot kínáltunk a diákoknak. A Mikulás napi program vidáman telt. Volt közös éneklés, tánc és reggelre apró ajándék is érkezett mindenki számára.   Tartalmas időtöltésnek bizonyultak a közös mozizások, a sportolás minden formája és a diákok örömmel kapcsolódtak be  a sütés és főzés rejtelmeibe, vagy éppen a környezet díszítésébe .  
A szürke hétköznapok apró, ám nagyon fontos mozzanatai a közös filmezés, főzés és szórakozás. Ez mindig összekovácsolja a népes társaságot.
2023.11.20-án megrendezésre került diákotthonunkban az elsős diákok avatási ünnepsége. Közös és egyéni programokkal is készültek a kollégisták. Az idősebb diákok frappáns avatási vetélkedőt állítottak össze. A műsorszámok befejezése után a többi diákot közös játékokba, vetélkedőkbe invitálták. Diákjaink nagyon jól érezték magukat. Az est discóval zárult, melyen a lányok és a fiúk is jól szórakoztak.
Elsőseink tartalmas műsorral mutatkoztak be az idősebbeknek és eleget tettek minden rájuk szabott feladatnak is. Az este vidám hangulatban telt.
Néhány diákunk bekapcsolódott a helyi katolikus karitász gyűjtésébe. Önkénteseink tartós élelmiszert gyűjtöttek az egyik legnagyobb áruházban a rászorulóknak.

Oldalak