Back to top

A szakgyakorlaton való részvétel

Az élelmiszeripari minőségellenőr szakirányzaton a 2010-es évben az első osztályban tanulmányutak formájában az élelmiszeripari alapanyagok megismerése, raktározása, felhasználása, értékelése és előállítása volt az elsődleges cél.

A munkabiztonsági előírások ismertetése után a következő üzemekben próbáltuk felhívni a figyelmet az alapanyagok fontosságára. Az egyik legfotossab élelmiszeri alapanyag a víz, ezért is kezdtük  exkurziókat a Nyugatszlovákiai Vízműveknél, a hidrolaboratóriumban.

A következő a városi szennyvíztisztitó állomás volt, ahol megismerkedhettünk a biológiai szennyvíztisztítás folyamatával.Az állati eredetű alapanyagok feldolgozását megismerhettük a húsfeldolgozó és a tejfeldolgozó üzemekben.

második és harmadik évfolyamban az egyik legfontossab növényi eredetű alapanyag,  a liszt előállításával, értékelésével, ezen kívűl a kenyérgabona felvásárlásának minőségi elemzésének módjával ismerkedhettünk meg  a Vitaflóra üzemegységeiben Gútán.

A végtermékek csomagolását kézzelfoghatóan is begyakoroltuk a különféle kész termékek csomagolásánál, mint például a tea, kávé és különféle kekszek, melyeket a Klember a spol. kft-ben tudtunk abszolválni.A tejfeldolgozó üzemben a nyerstej felvásárlásának minőségi tujaldonságainak ellenőrzése volt a legfontosabb  gyakorlati téma, amit az Euromilk a.s., Nagymegyer-i tejfeldolgozó üzemben gyakorolhattunk be.