Back to top

Diákélet

2017.október 10-én harmadszori alkalommal  látogatott el az iskolánkba a The Bear Educational Theatre prágai székhelyű színháztársulat, akik ismét egy érdekes történetet adtak elő Frank Novotny and the Case of Present Perfect címmel.  A történet rejtélyének a megoldásába aktívan belevonták a diákokat is. Az előadás fő célja egy nehézséget okozó igeidő – a Present Perfect  - megértése volt a történeten keresztül. A mű  a szerelem,a  drog és féltékenység tematikáját dolgozta fel beleszőve az adott igeidőt. 
11. 10. 2017
ˮGondold meg, hogy csak az ember olvas.ˮ   Márai Sándor     Az Európai Kulturális Örökség Napja tiszteletére a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár könyvtár szeptember 8-án ingyenes beíratkozási napot tartott, valamint eltekintett a késedelmi díjak térítésétől. Ennek tudatában buzdítottuk tanulóinkat arra, hogy közösen látogassunk el a könyvtárba, s ismerkedjünk meg rendszerével, épületével és felszereltségével, hogy alkalomadtán könnyebb legyen a lépés az olvasás felé.
8. 10. 2017
Június végén a II. B osztály kétnapos tanulmányi kiránduláson vett részt Prágában, a csodálatos száztornyú városban. Megtekintettünk több nevezetességet, mint például a várat, az őrségváltást, a renoválás alatt álló Orlojt, a Václav teret, a csodálatos Károly hidat és még számos további nevezetességet. Alkalmunk volt a várost esti pompájában is megcsodálni. Fáradtan, de élményekkel gazdagon tért haza csapatunk.  
3. 7. 2017
A XXI. század emberét pusztító káros szenvedélyek között kiemelkedő helyet foglal el a kábítószerek fogyasztása, mely az egész világban óriási méreteket öltött, s nap mint nap szedi fiatal áldozatait. A különböző drogok és a kábítószer-fogyasztás veszélyt jelent az egyén, a család, az egész társadalom számára. Legjobban azonban a jövő nemzedékét, a 14-25 éves korosztályt veszélyezteti. Iskolánkban minden iskolai tanévben Mgr. Katona Roland és Mgr. Balogh Szabina rendőrszázadosok tartanak érdekes előadásokat a drogfüggőségről, a kábítószerek világáról.  Az előadásokon részt vesznek mind a Sportgimnázium  mind pedig a Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai. A diákok többek között megtudhatják a ma használt kábítószerek jellemzőit és azok hatásait az egyén fizikai és lelki egészségére, személyiségük és életük alakulására.  Az előadások célja nem az elrettentés, a tiltás, hanem, hogy a diákok minél jobban megismerjék a kábítószereket, és ez alapján tudjanak majd a helyes oldalra állni és felelősségteljes személyes döntéseket hozni. A drog ugyanis betegség, súlyos testi, lelki probléma, amelyből segítség nélkül már képtelen kilépni a belesodródott fiatal. Mind a szülők, diákok, mind pedig a tanárok, pedagógusok komoly szerepet játszanak a megelőzésben és gyógyításban. Ezúton köszönjük meg Katona Rolandnak és Balogh Szabinának a tartalmas és érdekes előadásokat és bízunk a további sikeres együttműködésben.    
16. 6. 2017
Kiadós alpesi túrán vettek részt a II.HA/D osztály tanulói 2017. június 12-én. Úti céljuk Semmering, Ausztria egyik legkedveltebb téli és nyári üdülőhelye volt. A települést körülvevő tájegység nevét viselő, kb. 1000 m tengerszint feletti magasságban fekvő turistaparadicsomból gyalog indultak el az 1350 méter magasan fekvő Hirschenkogel csúcsra. A hegy legmagasabb pontjáról, a Milleniumi-kilátóból egyedülálló kilátást nyílt számukra a Semmering-Rax-Schneeberg hegyvonulat helyenként havas csúcsaira, egészen a Bécsi-medencéig. Rövid pihenés után a Sonnwendstein 1523 méteres csúcsának meghódítása lett a következő cél. Az odavezető út különleges varázsát az adta, hogy a diákok a számos kilátópontról nemcsak az elérendő helyszínt, hanem a nagyhorizontú alpesi táj lenyűgöző csúcsait és lankáit is láthatták maguk előtt. A fenséges táj páratlan díszletében gyönyörködve kicsit megpihentek a Pollereshüttében (1509 m), majd egy másik útvonalon tértek vissza Semmeringbe, élvezve a természet szépségét, a levegő tisztaságát és a lenyűgöző kilátást. A kirándulás utolsó programpontja a semmeringi templom megtekintése volt, az odavezető séta során még útba ejtették az 1888-ban épült Grand Hotel Panhanst is. Összeségében kb. 22 800 lépéssel 16,5km-t tettek meg 530 m szintkülönbséget leküzdve.
15. 6. 2017
Május 16-án a Hotelakadémia 4. osztálya Dobogókőn töltött el egy mesés, kalandokkal teli napot.A Visegrádi-hegységben, valamint a Pilisben túrázó diákok természeti akadályokkal megküzdve, vízesés mentén eljutva a túra végére összesen nem egész 15 km-t tettek meg.Az út felén megpihentek,új erőre kaptak a nyílt lángon készült finomságoktól.Esőt jósoltak,de helyette a patakoktól csordultig telt cipőkben csónakáztak el az út végéig.Mindenkinek nagyon tetszett, bátran ajánlják másoknak is a kalandos, fák alatt megbúvó ösvényeket.
20. 5. 2017
Pólos Árpád és Kövesdi Szabó Mária, a  kassai Thália Színház művészei voltak iskolánk vendégei. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő leghíresebb balladáit és költeményeit szavalták el. Előadásuk előtt röviden átismételték a diákokkal Arany életútját, ill. felelevenítették A walesi bárdok c. ballada történelmi hátterét megemlítve a walesi gesztust, hogy a magyar költőt posztumusz Montgomery Szabad Polgára címében részesítették
10. 5. 2017
Iskolánkban járt a Szlovák Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára, Csicsay Gábor, aki az agrártárca aktuális pályázatairól beszélt diákjainkkal. A leendő agrárvállalkozóknak ismertette a fiatal gazdák támogatási programját, kiemelve a családi gazdaságok rendkívül jelentős szerepét, a szülőföld szeretetének és a hagyományok tiszteletének fontosságát. Diákjaink  kérdésekkel halmozták el a vendéget, különösen az Agrárkamara  legutóbbi pályázata érdekelte őket.
10. 5. 2017
Lackfi János és Vörös István azonos című kötetének versei voltak a költészetnapi program fő alkotóelemei. A műsor nyitánya természetesen a Hungária együttes Csavard fel a szőnyeget c. dalára készült tánckoreográfia volt, melyet rögtön követett Vörös István átirata, a Vakard fel a kék eget.   Slágerből nem volt hiány, prózában megszólaltatták a KFT Afrika c. szerzeményét - ezúttal Lackfi János átiratában, Vadliba címmel. Nagy sikert aratott a Korál együttes Homok a szélben c. slágerének  modernizált változata a Majom a fényben, valamint a Gőzhajú fiú, amelynek szövege felidézte az Omega egyik legismertebb dalkincsét. A Menzadal (Szóljon hangosan a gyomrom) pedig Soltész Rezsőt idézte. Az „újrahangszerelt“ verseket  követően  az eredeti melódiára és dalszövegre ropták a táncot a műsor szereplői az iskola megújult színházteremében.   A magyar könnyűzenei élet legnagyobbjaitól, az LGT együttestől elhangzott a Másold le magad (Ringasd el magad) és a Partyarcok (Szólj rám, ha hangosan énekelek) „felcsavart“ változata is. Ez utóbbit az iskolai szavalóélet legnagyobb „partyarcai“, az ún.  adták elő, akik ezzel a fellépésükkel búcsúztak a középiskolás színpadtól, hiszen a jövő hónapban már érettségiznek. A legnagyobb feladatra Szabó Tímea, az iskola egyik énekes-szavaló tehetsége vállalkozott, aki a Valami Amerika betétdalát Lackfi János Lefagy a mechanika szövegével énekelte el. A slágerátiratokon kívül üde, tavaszi versek – mint pl. Varró Dániel A nyúl tavaszi éneke vagy Csukás István Isten megnyomja a tavaszgombot c. költeménye – is elhangzottak a műsorban.   Természetesen nem maradt ki a nap két  „ünnepeltje“,  József Attila és Márai Sándor sem a verses összeállításból. A Tedd a kezed a homlokomra illetve a Tószunnyadó,  valamint a Hol vagyok  c. költemények megzenésítve, míg az Ars poetica nagyszerű szavalatként csendült fel. Az iskola alkalmi kórusa pedig az Oscar-díjas Mindenki című film betétdalát, a Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők c. versét feldolgozó Bodzavirágot is előadta.   Weöres Sándor Ha Nap süt a rétre című költeményének kórusváltozatát a fináléként újra a Csavard fel a szőnyeget táncprodukció követte. Az énekkar kezében lévő betűkből pedig a nagyközönség a műsor alapjául szolgáló kötet címét olvashatta össze: CSAVARD FEL A SZÖVEGET! A csaknem 70 diákot megmozgató költészetnapi műsor szereplői ajándékként egy-egy nyomtatott költeményt kaptak, amelyeket egyénileg ill. magyartanáraikkal közösen posztoltak a városban, bekapcsolódva a Gittegylet „Posztolj verset az utcára 2017“ elnevezésű kezdeményezéshez.
26. 4. 2017
A II.C osztály megtekintette a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum helytörténeti kiállítását, a régészeti és őstörténeti gyűjteményt, a Csallóközre jellemző népi építészet emlékeit, a korhű berendezésű parasztkonyhát, a tisztaszobát, az aranymosás eszközeit, a Vámbéry emlékszobát valamint Jozef Miloslav Hurban, a szlovák nemzeti mozgalom vezére születésének 200. évfordulójára megrendezett kiállítást. 
8. 4. 2017
1848 bátor hőseire emlékeztek iskolánk diákjai. Az zenés irodalmi műsorban elsősorban a márciusi ifjak aznapi tetteivel foglalkoztak, naplóikból részleteket felolvasva megidézték a dicső nap történéseit és képzeletben végigjárták a forradalom főbb állomásait. A Petőfi, Vasvári, Irinyi, Vajda, Jókai, Táncsics és Landerer történelmi jelentőségét bizonyító sorokon kívül elhangzottak továbbá a naphoz fűződő versrészletek is, az alkalmi diákkórus tolmácsolásában pedig  felcsendült a híres Kossuth-nóta, a Talpra magyar népzenei változata ill. a Tavaszi szél vizet áraszt című dal is, néptánc kíséretben.   A megemlékezés forgatókönyvében megfértek egymás mellett  a hagyományos ill.  modern felfogásban interpretált költemények. Így Petőfi Föltámadott a tenger című költeményét  formabontó rappelő előadásban, A nép nevében címűt pedig klasszikus feldolgozásban hallgathatták meg a középiskolások.
15. 3. 2017
2017. február 5. és 15. között iskolánk tanulói két turnusban vettek részt a sítúrán. A helyszín:   SKI Telgart.  Remek hóviszonyok mellett, kitűnő sítelepeken / kék, piros, fekete és három kezdő terep / hódolhatnak szenvedélyüknek a téli sportokat kedvelő diákok.
10. 3. 2017

Oldalak